Home » Lumea digitală » Diferența dintre Testarea Manuală și Testarea Automată

Diferența dintre Testarea Manuală și Testarea Automată

Publicat: 09.10.2020

Testarea software este un domeniu de activitate care atrage din ce în ce mai multe persoane, atât din rândurile celor care urmează sau au absolvit o școală de profil, cât și dintre cei care își doresc o recalificare și o nouă carieră în IT. Dacă citești acest articol, înseamnă că deja deții niște informații despre testarea software, știi cam în ce constă, cât de căutați sunt software testerii pe piața muncii și te gândești la un job în domeniu.

Te-ai informat din mai multe surse, poți descrie în linii generale cu ce se ocupă un tester, de ce este importantă munca acestuia și te vezi ocupând acest post într-o echipă de IT, dar mai ai totuși câteva întrebări. Una dintre ele se referă la caracteristicile testării manuale și a celei automate, ce presupune fiecare, care sunt argumentele pro și contra și care este potrivită pentru tine.

Prima și cea mai importantă diferență dintre cele două tipuri de testare este sugerată chiar de denumirea fiecăreia:

Testarea manuală – așa cum este evident din denumire, este executată manual, adică de o persoană. În fața ecranului se află un specialist IT, în cazul acesta – un Software Tester sau QA Analyst, care verifică performanța și calitatea unui produs software și generează rapoarte de testare fără ajutorul unor unelte de testare automată.

Testarea automată – aici este nevoie ca testerul să aibă cunoștințe de programare, pentru a crea instrumente de automatizare care să execute cazurile de testare. Practic, și testarea automată presupune o fază inițială care este manuală – atunci când testerul creează testele care mai apoi se vor executa automat.

Ambele tipuri de testare prezintă o serie de caracteristici care pot fi numite avantaje și dezavantaje, în funcție de scopul urmărit:

Timpul – testarea manuală, executată de o persoană, necesită mai mult timp decât testarea automată, executată de un software special. Mai mult, în testarea automată, aceleași teste pot fi executate de mai multe ori într-un timp scurt.

Acuratețea/precizia – în cazul testării manuale pot apărea erori umane, în timp ce în testarea automată toate sarcinile vor fi executate foarte precis. Pe de altă parte, un tester uman poate identifica în orice moment și alte greșeli sau neajunsuri în timpul testării, pe când instrumentele de testare automată nu au această capacitate – acestea pot omite erori care ar fi evidente pentru un tester uman.

Cunoștințele – pentru testarea manuală nu este neapărată nevoie de cunoștințe de programare, în timp ce în cazul testării automate acestea sunt indispensabile.

Costurile – implementarea testării automate presupune o investiție inițială foarte mare, însă costul devine mai avantajos pe termen lung. În cazul testării manuale, costurile pe termen scurt sunt reduse, de aceea este preferată în cazul proiectelor mai mici.

Aplicabilitatea – în general, testarea automată se aplică în cazul proiectelor mari, unde aceleași teste se vor repeta de foarte multe ori, și vor avea în vedere un număr ridicat de scenarii, iar testarea manuală se folosește la proiectele de dimensiuni reduse. Trebuie însă să ținem cont de faptul că nu orice sarcină poate fi automatizată, astfel încât testarea manuală este uneori singura soluție.

Experiența utilizatorului – un tester uman va include întotdeauna în evaluarea sa și experiența pe care o are destinatarul produsului testat atunci când îl utilizează. În cazul testării automate nu poate fi surprinsă latura umană a produsului testat, caracteristicile care definesc calitatea experienței pe care o are un utilizator real atunci când interacționează cu produsul.

Analizând argumentele pro și contra pentru fiecare tip de testare, nu putem spune care este mai bun sau mai rău. Totul depinde de o serie de factori cum ar fi bugetul, resursele, cerințele, tipul proiectului și altele. Și, cel mai important, depinde de tine și de planurile tale de carieră. Chiar dacă nu ai decis încă ce tip de testare ți se potrivește cel mai bine, află că cei mai mulți oameni trec prin această dilemă și este absolut normal. Cel mai important pentru viitoarea ta carieră în IT este să alegi profesioniștii potriviți care să te ajute să înțelegi întru totul ce presupune fiecare și să iei cea mai bună decizie.

Școala de IT Azimut Vision, una dintre primele din România, a îndrumat în ultimii ani peste 3000 de persoane care au ales să se reorienteze profesional către domeniul IT. Pe lângă instruirea teoretică și practică, mentorii cu experiență vastă în domeniu îi ajută pe participanții la cursurile de formare să înțeleagă ce presupune fiecare ocupație, care sunt oportunitățile de avansare în carieră, cum arată o zi din viața unui Software Tester, care este rolul lor în echipă și în companie, cum pot rezolva concret probleme reale cu care se întâlnesc la job.

Linda a studiat administrarea finanțelor în domeniul business-hotelier, apoi a lucrat la o firmă de asigurări și investiții după care a locuit o perioadă în străinătate. Întoarsă în România, a lucrat o perioadă ca hair-stylist, apoi a decis să urmeze un curs de Software Tester la Azimut Vision. Acum lucrează în calitate de Quality Assurance Software Tester la una dintre cele mai cunoscute companii de IT din Cluj: „Fără curs nu aș fi reușit să mă angajez în domeniu, am dobândit multe cunoștințe utile care m-au ajutat foarte mult. Am fost angajată direct, deși la început am fost oarecum într-o perioadă de self-training ca să zic așa și încă mai particip la traininguri. Am avut un singur interviu mai complex ce a presupus diverse întrebări și situații practice. Îmi place foarte mult, descopăr cu entuziasm tot mai multe lucruri noi. Am recomandat și încă recomand prietenilor cursul, îi încurajez să o facă. Atâta timp cât au ambiție și își doresc cu adevărat, au șanse reale de reușită. Merită. O spun din proprie experiență.”

Mircea, după ce a absolvit Facultatea de Construcții și a lucrat în domeniu o perioadă, a decis să se reorienteze către domeniul IT. A urmat cursul de Software Tester organizat de Azimut Vision, iar acum lucrează ca Junior Tester la o firmă cu peste 15 ani vechime pe piața de profil: „Mi-a plăcut faptul că mentorul venea exact din domeniu, faptul că el lucrează ca și tester i-a permis să ne ofere exemple reale de situații pe care am putea să le întâlnim la locul de muncă, cum să procedăm în anumite situații, tips & tricks, etc. Efectiv ne-a învățat ce avem nevoie să știm ca și testeri la locul de muncă. Mi-a plăcut faptul că ni s-a răspuns la orice întrebare și că atunci când voiam și dacă voiam să facem ceva extra, aveam sprijinul și ajutorul lui.”

Cristina a trecut de la Peisagistică la Testare Software: „Am ales să urmez acest curs la Azimut Vision la recomandarea unui prieten care l-a urmat și el tot aici și ulterior s-a angajat în domeniu. Ce mi-a plăcut la curs a fost faptul că pe lângă partea practică, extrem de importantă, am avut și partea teoretică în care am învățat foarte multe lucruri, a fost super faptul că am primit toate acele informații de bază care au fost foarte utile. Chiar și la interviu, aproximativ 70% din întrebările discutate fie se regăseau în curs, fie au fost discutate în cadrul cursului. Nu cred că există ceva ce nu mi-a plăcut.”

Poți alege să urmezi în cadrul Școlii de IT Azimut Vision cursuri de testare manuală, testare automată, sau testare manuală + automată, pentru o experiență completă. Toate cursurile sunt acreditate, iar după absolvire, participanții primesc o diplomă care le atestă cunoștințele dobândite, eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii. Diploma este recunoscută la nivel internațional, sporind șansele de angajare în domeniu a absolvenților atât în țară, cât și în străinătate.

Poți urma cursurile acreditate de Software Tester în Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Oradea, Craiova, Brașov, București, Ploiești, Constanța, Iași, sau Online Live, de oriunde te afli. Pentru detalii despre fiecare curs, despre perioada de desfășurare, programul de studii, taxă și modul în care te poți înscrie, vezi oferta completă de cursuri acreditate de IT pe site-ul Azimut Vision.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”